Gyémántfelvásárlás

Amit a gyémántról tudni érdemes

Mielőtt gyémántot szeretnénk vásárolni, illetve értékesíteni, jó ha tisztában vagyunk a drágakő tulajdonságaival, értékével. Ehhez tudnunk kell, hogy a szakemberek mi alapján ítélik meg egy gyémánt minőségét, és ez alapján az árát. Lássuk mi az, amit a gyémántról tudni érdemes!

Sokan azt gondolják, csupán a kő mérete az, ami meghatározza az értéket, de ez közel sem így van. Négy fő szempont van, amit először minden szakember megvizsgál, mielőtt értékbecslést hajt végre. Ez az úgynevezett 4C, azaz: 

Carat (tömeg) 

Cut (csiszolás) 

Color (szín) 

Clarity (tisztaság).

Szín (color)

A gyémánt értékének meghatározó jellemzője a színe. Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a színkategóriák elnevezésénél a régi gyémántbányászattal kapcsolatos szakkifejezésekkel is találkozhatunk, bár ma már inkább az amerikai Drágakő Tudományi Intézet (GIA) nomenklatúráját használjuk. Eszerint D-Z betűjellel illetjük a különböző színárnyalatokat. A legkevesebb sárgás színt a D, míg a legtöbbet a Z képviseli. Színmeghatározáshoz a gyémánt felvásárlás során próbaköveket használunk.

A gyémántok színe

Tisztaság (clarity)

A gyémánt felvásárlás során a tisztaságot tízszeres nagyítás alatt ellenőrizzük. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, azt zárványnak neveznek. A zárványok elhelyezkedésük és intenzitásuk függvényében természetesen rontják a drágakövek kvalitását, mert zavarják az átlátszóságot és befolyásolhatják a kő színét is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ.

Tömeg (carat)

A gyémánt tömegének megadásakor használt kifejezés a carat. Az 1 carat súlyú gyémánt 200 milligrammot nyom a mérlegen, míg egy 5 karátos kő 1 gramm tömegű. Cégünknél a gyémánt felvásárlás 0,004 ct-nál nagyobb gyémántok esetében lehetséges.

 

Csiszolás (cut)

A csiszolás a gyémánt optikai tulajdonságait javítja. Tehát a kő megmunkálása során, a kő saját jellemzőit figyelembe véve alakítják ki a formáját és felületét. A leggyakoribb csiszolási formák:kerek briliáns, smaragd csiszolás, princess csiszolás, ovális csiszolás, Marquise csiszolás, navette csiszolás, pear shape – azaz körte csiszolás, heart shape – szívalak. Cégünknél a gyémánt felvásárlás során bármely csiszolási formára teszünk ajánlatot az épp aktuális piaci igényeknek megfelelően.

Gyémánt csiszolási formák

Ezek mellett a fő tulajdonságok mellett érdemes tisztában lenni a gyémánt néhány fizikai, kémiai tulajdonságával is. Nézzük mik azok, amit még a gyémántról tudni érdemes:

A gyémánt keménysége:

A gyémánt neve a görög ‘adamas’ szóból ered, jelentése legyőzhetetlen. A gyémánt a legkeményebb természetben előforduló anyag ezen a bolygón. A Mohs-féle keménységi skálán a legmagasabb 10. fokot éri el. A 9-s keménységi osztályba olyanok tartoznak, mint például a a rubin és a zafír. Habár csak egy fok a különbség, a gyémánt 140-szer keményebb mint a zafír. Az egyedülálló keménysége jó segítséget nyújthat a gyémánt felvásárlás során.

Zárványok

A gyémántról tudni érdemes, hogy a benne levő zárványok legtöbbnyire ásványok, de előfordulnak folyadék- és gázzárványok is. A zárványok a gyémánt értékét nagy mértékben csökkentik, mert a kő tisztaságát és átlátszóságát zavarják. A gyémánt felvásárlás során sok esetben azonban a zárványok segítenek eldönteni, hogy az adott kő valódi vagy utánzat.

Az ásványzárványok közül leggyakoribb a grafit; ritkábban, de előfordulnak még a következő ásványok: ilmenit, hematit, kromit, magnetit s még ritkábban pirit, gránátok, cirkon, diopszid, kvarc, topáz, rutil, olivin, csillám, klorit. A zárványok néha egyenletesen oszlanak el az egész kristály belsejében, más esetekben az eloszlás teljesen egyenlőtlen. A zárványok a legtöbb esetben egész aprók, csak mikroszkóppal figyelhetők meg, de igen sokszor már egyszerű kézi nagyítóval és szabad szemmel is észrevehetők. Alakjuk és színük ásványfajok szerint igen változatos lehet. Néha határozott kristályalak ismerhető fel rajtuk, legtöbb esetben azonban szemcsék, pikkelyek, rostok, tűk alakjában jelennek meg, és sokszor nemcsak egyesével, hanem csoportosan is.

Gyémánt felvásárlás időpontját foglalja le üzenetküldő űrlapunk segítségével

Vagy küldjön emailt egy fényképpel, rövid leírással a drágakőről, ékszerről. Amennyiben van hozzá certifikáció, minőségi tanúsítvány, azt is hozza magával!

Címünk: 1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 4-8/204.  (Figyelem! az irodánk nincs folyamatosan nyitva – csak bejelentkezésre tudunk fogadni ügyfeleket)

Email: info@gyemant-felvasarlas.hu

WhatsApp: +36 20 262 4185 (információkérés, képküldés)